GYIK

Felvételi során

Hogyan érdemes készülnöm az írásbelire?

Az írásbelire külön készülni nem kell, a feladatsor elsősorban logikai, érveléstechnikai, szövegértési és szövegalkotási készségeket mér. Ugyanakkor a felvételi eseményünknél találtok korábbi feladatokat, ha gyakorolni szeretnétek.

Mire számítsak a szóbeli fordulón?

A szóbeli forduló a felvételi eljárásban közreműködő három oktatóból álló Oktatói Bizottsággal való beszélgetést foglalja magában előre meghatározott cikkek, tanulmányok alapján. A beszélgetéstől nem kell tartani, nem a tanulmányok vizsgaszerű felmondása, hanem egy kötetlen diskurzus kialakítása a cél.

Hogyan kell elképzelni a tábori fordulót és a “tízpercest”?

A tábor egy nagyon jó lehetőség arra, hogy jobban megismerjük egymást, amely egyrészt játékos feladatokból, másrészt különféle vitákból tevődik össze, az este folyamán pedig várható egy jó hangulatú buli is. A “tízperces” egy kötetlen beszélgetés a Felvételi Bizottsággal a Szakkollégium tagjaival, amely egyben a felvételi eljárás utolsó fordulója.

Szeretnék jelentkezni, de a felvételi táborban nem tudok ott lenni. Jelent ez valamilyen problémát?

Nem, ez esetben a felvételi bizottsággal való tízperces beszélgetés valamivel hosszabb lesz, hogy még jobban megismerhessünk Téged.

A szakkollégium tanulmányi követelményei a felvétel után egyből vonatkoznak rám?

Nem, a tanulmányi kötelezettségek a felvétel féléve utáni félévvel kezdődnek.

Milyen szakmai pluszt várhatok, ha felvesznek?


A bibós kurzusok alapvetően a szakkollégisták igényeihez vannak igazítva, így, ha van egy téma, ami érdekel, de nem vagy nem elég mélyen találkozol vele az egyetemi órákon, akkor itt lehetőséged nyílik a témára épülő kurzusokon való részvételre. Annak érdekében, hogy erre lehetőséged legyen, mentoraink a legnevesebb oktatókkal és ügyvédi irodák közreműködésével minden félévben megszervezik az igényeknek megfelelő kurzusokat.

Jövőre Erasmusra mennék, felesleges szakkollégistának is jelentkeznem…


A szakkollégium buzdítja tagjait a külföldi tanulmányok folytatására, és az Erasmus erre remek lehetőség. Ráadásul a jelentkezés során szakkollégiumi tagságod plusz pontokat is ér a pályázat elbírálásakor.

Engem inkább az elmélet érdekel, miért éri meg jelentkezni?


A Bibó saját kiadvánnyal rendelkezik, amelyben a szakkollégistáknak biztosít publikációs lehetőséget, így, ha van egy érdeklődési területed, amin belül szívesen kutatnál, akkor nemcsak a kutatási folyamatban, hanem a megjelentetésben való segítséget is megtalálhatod itt! Emellett a Bibón belül működik Jogelméleti Műhely is, ahol többek között a rohamos technológiai fejlődés kapcsán megjelenő jogi kihívásokra keresünk közösen választ, mint pl. felelősség az önvezető autók körében.

Lehetek-e bibós, ha már tagja vagyok más szakkollégiumnak, vagy diákszervezetnek?

Igen, ezt a Bibóban semmilyen szabályzat nem korlátozza.

Politológus hallgatóként miért érdemes jelentkezni?

A Bibó lehetőséget ad olyan tudás és képességek megszerzésére, melyek nagyban hasznosíthatók a munkaerőpiacon és jelentős szakmai pluszt adnak hozzá egyetemi éveitekhez. A Bibóban számos olyan kurzus került és kerül megtartásra, melyek során olyan tudás sajátítható el, gyakorlat és elmélet terén egyaránt, melyre az egyetemi alapképzés keretei között nincs lehetőség, például politikai elemzés, kutatásmódszertan, egyes szakpolitikák, vagy akár programozás terén. A szakkollégiumban külön műhely foglalkozik a politikatudománnyal, melynek tagjai maguk döntenek az adott félév kurzusairól és azok oktatóiról.

Felvételi után

Kötelező beköltöznöm, ha felvesznek?

Nem kötelező, ez csak egy lehetőség. A kollégium az Egyetemtől 3 percre van, kettő- és háromágyas szobák saját fürdővel. Persze nem ez a legjobb dolog a beköltözésben, hanem maga a közösség: éjszakába nyúló beszélgetések, sörözések, társasjáték, közös főzés és tanulás, stb. Más szóval minden jó, ami az együttéléssel jár.

Félek, hogy a kötelező plusz kurzusok túlságosan le fognak terhelni.

Való igaz, hogy valamennyivel több energiát kíván a Bibó, de fel sem fog tűnni, hogy több a teendő, hiszen olyan kurzusokra járunk, amik érdekelnek is minket. Nincsenek olyan fakultatív tárgyak, amikre azért járunk, mert csak oda fértünk be tárgyfelvételkor. Azt tanuljuk, amit szeretnénk, és azoktól, akiktől szeretnénk.

Van lehetőség nyelvtanulásra?

Miazhogy! Idegen nyelvek ismerete nélkül nehéz manapság elboldogulni, ezzel mi is tisztában vagyunk, épp ezért teremtjük meg évről évre mind az idegen szaknyelvi, mind az általános idegen nyelvi oktatás feltételeit: ingyenesen vagy nagyon kedvező áron. Több nyelvből és több szinten indulnak órák. Szaknyelvi kurzusainkat gyakorló jogászok is tartják, így például keresetlevelet is írhattok angolul, ami egyébként igen kevésszer fordul elő máshol az egyetemen.

Félek, ha később dolgozni szeretnék, a szakkollégiumi kötelezettségek miatt nem lenne rá időm.

A szakkollégiumi tagság nem jelent időbeli akadályt, ha dolgozni szeretnél, hiszen a szakmai gyakorlattal akár az egyik pilléredet is teljesítheted (vagyis ha érdemi, a tanulmányaidhoz kapcsolódó munkát végzel, adott esetben elég kevesebb kurzuson részt venned). Emellett alumni tagjainktól rendszeresen érkeznek a gyakornoki, jelölti álláshirdetések, így a bibós tagság az elhelyezkedést is megkönnyíti – akár az egyetem alatt, akár később.

Úgy hallottam, ha be is kerülök, nagyon sok kurzust kell teljesítenem ahhoz, hogy bent maradjak.

Bibósként félévente két pillért kell teljesítened. Ez lehet általad választott szakkollégiumi kurzus, dolgozat vagy szakmai gyakorlat. Mivel rengeteg érdekes, gyakorlatias kurzusunk van, nem lesz gond ezek közül kettőt választani, sőt, elképzelhető, hogy úgy döntesz, több órán is szeretnél részt venni.

Azt mondják, a bibósoknak nagyon jó tanulmányi átlagot kell produkálniuk. Félek, hogy nekem nem menne, mert néha becsúsznak rosszabb jegyek is.

Igaz, hogy van egy, az átlagra vonatkozó minimumkövetelmény: jogászoknak 3,5-ös, politológusoknak 4,0-s átlagot kell elérni. Mivel mi is tisztában vagyunk vele, hogy az egyetemen vannak nehezebb felévek, a tanulmányi szabályzatunk megengedi, hogy kétszer alámenjünk ennek az átlagnak, mindenféle következmény nélkül. Ez a követelmény nem rögtön, hanem a felvételed utáni félévtől vonatkozik rád.