GYIK

Felvételi során

Hogyan érdemes készülnöm az írásbelire?

Az írásbelire külön készülni nem kell, a feladatsor elsősorban logikai, érveléstechnikai, szövegértési és szövegalkotási készségeket mér. Ugyanakkor a felvételi eseményünknél találtok korábbi feladatokat, ha gyakorolni szeretnétek.

Mire számítsak a szóbeli fordulón?

A szóbeli forduló a felvételi eljárásban közreműködő három oktatóból álló Oktatói Bizottsággal való beszélgetést foglalja magában előre meghatározott cikkek, tanulmányok alapján. A beszélgetéstől nem kell tartani, nem a tanulmányok vizsgaszerű felmondása, hanem egy kötetlen diskurzus kialakítása a cél.

Hogyan kell elképzelni a tábort és a “tízperces” fordulót?

A tábor a szóbeli és a tízperces forduló közötti hétvégén kerül megrendezésre. Célja, hogy a közösség kötetlenebb keretek között is megismerhessen titeket, illetve ti is a közösséget. Ami a programot illeti, a tábor nap közben játékos feladatokból, illetve vitakörökből áll, este pedig egy hamisítatlan bibós bulira invitálunk titeket.

A “tízperces” forduló egy kötetlen, tíz percig tartó beszélgetés a Felvételi Bizottsággal, amelyen a szakkollégium közössége is részt vehet.

Szeretnék jelentkezni, de a felvételi táborban nem tudok ott lenni. Jelent ez valamilyen problémát?

A részvétel hiánya önmagában nem kizáró ok. Amennyiben nem tudsz részt venni a táborban, arra kérünk, ezt jelezd a Felvételi Bizottság felé. Ha ez különös méltánylást érdemlő okból történik, (de akkor, és csak akkor) a Felvételi Bizottság engedélyezheti, hogy a tízperces beszélgetésed emiatt hosszabb (általában húszperces) legyen.

A szakkollégium tanulmányi követelményei a felvétel után egyből vonatkoznak rám?

Nem, a tanulmányi kötelezettségek a felvétel féléve utáni félévvel kezdődnek.

Milyen szakmai pluszt várhatok, ha felvesznek?

A bibós kurzusok alapvetően a szakkollégisták igényeihez vannak igazítva. Ha például van egy téma, ami érdekel, de nem vagy nem eleget találkozol vele az egyetemi órákon, itt lehetőséged nyílik arra, hogy ebben a témában hallgass kurzusokat, szervezz kutatócsoportot, vagy írj tudományos dolgozatot. Mindezek során mentoraink szervezéssel és személyes konzultációval, tanácsadással segítik a munkádat. A szakmai műhelyek munkáját ezen kívül műhelyvezetők felügyelik, akik az ország legnevesebb oktatói és gyakorló szakemberei közül kerülnek ki.

Jövőre Erasmusra mennék. Így is érdemes jelentkeznem?

A szakkollégium buzdítja tagjait külföldi tanulmányok folytatására, így ez semmiféle hátrányt nem jelent rád nézve. Azokban a félévekben, amelyeket tanulmányúton töltesz, a szakkollégiumi tanulmányi kötelezettségeit szünetelnek. Ráadásul az Erasmus-pályázat során szakkollégiumi tagságod plusz pontokat érhet.

Engem inkább az elmélet/csak a gyakorlat érdekel. Így is érdemes jelentkeznem?

A Bibó egyaránt támogatja a gyakorlati és akadémiai életpályákat.
Szakkollégiumunk például saját kiadvánnyal rendelkezik, amelyben a szakkollégistáknak biztosít publikációs lehetőséget. Ha az elmélet érdekel, szakmai munkádat végezheted a Jogelméleti Műhely keretein belül is, amely elsősorban ilyen témákban szervez kurzusokat, kutatásokat.
Amennyiben viszont inkább a gyakorlat érdekel, lehetőséged van a tanulmányi kötelezettséged teljesítéseként gyakornoki munkát végezni.
Mivel a kurzusaidat és egyéb szakmai tevékenységeidet te választhatod ki, nem kell olyan tárgyakat felvenned, amelyekkel a jövőben nem szeretnél foglalkozni. A szakkollégiumban működő Coaching Programnak köszönhetően pedig bármi érdekeljen is, megtaláljuk azt a személyt számodra, aki akár egy egész életen át a szakmai mentorod lehet.

Lehetek-e bibós, ha már tagja vagyok más szakkollégiumnak vagy diákszervezetnek?

Igen, ennek semmi akadálya nincs.

Politológus-hallgatóként miért érdemes jelentkezni?

A Bibó lehetőséget ad olyan tudás és képességek megszerzésére, melyek nagyban hasznosíthatók a munkaerőpiacon és jelentős szakmai pluszt adnak hozzá az egyetemi évekhez. A Bibóban számos olyan kurzus került és kerül megtartásra, melyek során olyan tudás sajátítható el – gyakorlat és elmélet terén egyaránt – melyre az egyetemi alapképzés keretei között nincs lehetőség. Ilyenek például: politikai elemzés, kutatásmódszertan, egyes szakpolitikák, vagy akár programozás. A szakkollégiumban külön műhely foglalkozik a politikatudománnyal. A politológus-hallgatókra ezen kívül külön tanulmányi szabályzat vonatkozik, mely igazodik az egyetemi képzés jellegéhez.

Felvételi után

Milyen a kollégiumban lakni? Kötelező beköltöznöm, ha felvesznek?

Beköltözni nem kötelező, ez csak egy lehetőség.
A modern kollégiumi épület a Ménesi úton található, az egyetemtől kb. 15 percre, jó környéken. A szobák többségében kétágyasak, saját fürdővel rendelkeznek. A szobatársadat te választhatod meg.
A legjobb dolog a beköltözésben maga a közösség:  éjszakába nyúló beszélgetések, társasjáték, közös főzés és tanulás. Soha nem érzi magányosnak magát az ember a térben.

Félek, hogy a kötelező plusz kurzusok túlságosan le fognak terhelni.

Természetes, hogy valamennyivel több energiát kíván a Bibó, mint önmagában az egyetem. Azonban mivel mi választjuk meg, hogyan szeretnénk teljesíteni a tanulmányi kötelezettségeket, a mi igényeink alapján szerveződnek ezek a kurzusok, tulajdonképpen néha fel sem tűnik, hogy több az elfoglaltság.

Hány kurzust kell teljesíteni félévente?

Bibósként félévente két szakmai tevékenységben kell részt venned. Ez lehet általad választott kurzus, tudományos dolgozat vagy akár szakmai gyakorlat is. A többség számára olyan nehéz csak kettőt választani a kurzusok kínálatából, hogy a minimumon felül több tevékenységben is előszeretettel részt vesznek.

Van lehetőség nyelvtanulásra?

Igen, a szakkollégium támogatja mind az általános nyelvi, mind a szaknyelvi ismeretek fejlesztését. 2018 óta minden félévben több szakkollégiummal összefogva szervezünk nyelvi kurzusokat a szakkollégisták igényei alapján, több szinten, kiscsoportos formában. A szakkollégium e kurzusok költségeinek egy részét átvállalja, így is biztatva tagjait az azokon való részvételre.
Ezen kívül lehetőség van jogi szaknyelv hallgatására is, amelynek ismerete jelentős versenyelőnyt jelenthet a munkaerőpiacon. Ezen kurzusainknak köszönhetően már az egyetem során megtanulhatod, hogyan kell idegen nyelven keresetlevelet vagy szerződést írni.

Hogyan viszonyul a Bibó a gyakornoki elhelyezkedéshez?

A szakkollégiumi tanulmányi kötelezettségeidet akár gyakornoki munka végzésével is teljesítheted. Emellett felsőbb éves és már végzett tagjainktól rendszeresen érkeznek a gyakornoki, jelölti álláshirdetések, így a bibós tagság az elhelyezkedést is megkönnyíti – akár az egyetem alatt, akár később.

Bibósként milyen átlagot kéne teljesítenem?

Igaz, hogy van egy, az átlagra vonatkozó minimumkövetelmény: jogászoknak 3,5-ös, politológusoknak 4,0-s átlagot kell elérni. Mivel mi is tisztában vagyunk vele, hogy az egyetemen vannak nehezebb felévek, a tanulmányi szabályzatunk megengedi, hogy kétszer következmény nélkül alámenjünk ennek a minimumnak. Ez a követelmény nem rögtön, hanem a felvételed utáni félévtől vonatkozik rád.