Büntetőjogi Műhely

Műhelyvezetés:

  • Ambrus István (ELTE ÁJK Büntetőjogi Tanszék)
  • Inzelt Éva (ELTE ÁJK Kriminológia Tanszék) )

Mentorok:

  • Hodula Máté

A Büntető Tudományok Műhelyét a büntetőjog iránt érdeklődő szakkollégistáknak ajánljuk; mivel a kapcsolódó tárgyak az egyetemi tanulmányok minden félévében előfordulnak valamilyen formájukban (anyagi- éseljárásjogon, kriminológián, kriminalisztikán és a büntetés-végrehajtáson), a műhely órái és egyéb eseményei bátran látogathatók mindenki által.

Kurzusaink során gyakorlatorientált jogesetmegoldással, nyomozástechnikával, a bűnözés és bűnüldözés az egyetemi tanulmányokhoz képest mélyebb összefüggéseit (pl. a fehérgalléros bűnözést és a korrupciót) kutató kriminológiai órákkal, valamint a büntetőjog határterületén lévő szabálysértésekkel és a nemzetközi büntetőjoggal foglalkozhatnak a hallgatók, egyes esetekben akár angolul is.

Az órákon túl közös filmnézések (amelyeken számunkra releváns, mégis népszerű és ismert filmeket, pl. tárgyalótermi krimiket nézünk meg), intézménylátogatások (börtönök, nyomozóhatóságok, bűnügyi szakértő szervek), közös tárgyaláslátogatások szélesítik a szakmai tevékenységet.

A Műhely vezetése és mentora készségesen nyújtanak segítséget az egyéni dolgozatokhoz, versenyekhez és kutatásokhoz, legyen szó akár a tematikáról, a javasolt szakértőkről, vagy akár egészen konkrét kérdésekről. A kurzusokon az egyetemi oktatók mellett nyomozók, bírók, ügyészek, ügyvédek és civil szervezetek képviselői osztják meg tudásukat és gyakorlati tapasztalataikat.