Politikatudományi műhely

Műhelyvezetés:

  • Arató Krisztina (ELTE ÁJK Politikatudományi Intézet intézetigazgató)
  • Mándi Tibor (ELTE ÁJK Politikatudományi Intézet)
  • Oross Dániel (MTA TK PTI)

Mentorok:

  • Gáspár Kristóf
  • Juhász Vanessza

A Politikatudományi Műhely a Bibó legdinamikusabban fejlődő, egyben legnagyobb taglétszámú, közel 20 szakkollégistát tömörítő szakmai közege. A Műhely nem csupán a politológus hallgatók, de a politikatudomány és társadalomtudományok iránt érdeklődő joghallgatók fő szakmai képzőhelye is.

A Politikatudományi Műhelyben törekszünk arra, hogy a lehető legteljesebben bővítsük és kiegészítsük a politikatudományi alapszakon megszerezhető tudást azáltal, hogy rendkívül változatos témákban szervezünk kurzusokat, kutatócsoportokat és egyéb szakmai rendezvényeket. Célunk, hogy az egyetem első évétől, a mesterszakos pályaválasztás aktív segítésén át, az utolsó félévig egy pezsgő szakmai közeg részesei lehessenek tagjaink, akár osztott, akár osztatlan képzésen tanulnak tagjaink.

Félévről félévre egyre több és változatosabb kurzussal igyekszünk az egyetemi tanulmányokat kiegészítő, elmélyítő vagy azokon bőven túlmutató kurzusokat megvalósítani. Ennek megfelelően kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy egyensúlyban legyenek a gyakorlatias és az elméleti kurzusok is. Pusztán az utóbbi félévekben volt szó a liberalizmus válságáról, az amerikai választásokról, rezsim elméletekről, közpolitika elemzésről, politikai vezetőkről, oktatáspolitikáról, politikai marketingről, de szerveztünk angol nyelvű kurzust politika közgazdaságtanról, fiatalok és politika viszonyáról, volt olvasó szemináriumunk, tanultunk programozni, EU-s pályázatot írni, illetve elmélyedtünk a kutatás módszertanokban is. 

Műhelyünk három kutatócsoportot is szervezett az elmúlt tanévekben (Populizmus és liberális demokrácia; 1968; Demokratikus innovációk és a magyar pártok), amiknek köszönhetően a Politikatudományi Műhely tagjai jutottak publikálási lehetőséghez a Szakkollégium gondozásában megjelenő kötetek révén.

Mindemellett a Politikatudományi Műhely egy igazi szakmai és baráti közösség is, amit erősítenek például a Műhelyestjeink, ahol informális keretek között van lehetőségünk megismerni nem csak egymást, de az aktuálisan meghívott vendégünket, oktatókat, kutatókat, gyakorló szakembereket vagy éppen politikusokat. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy ne csupán az adott kurzusainkra járók közt alakuljon ki szakmai kapcsolat, de évfolyamokon és szakokon is átívelő, igazi segítő, támogató közösség jöjjön létre a már végzett tagjaink bevonásával is.