Közösség

A közösségi programokat a szakkollégiumban nem lehet egy felsorolásba sűríteni, mert mint ahogy a szakmai képzéseket úgy a közösséget is a bibósok formálják. Ennek köszönhetően közösségileg is egy sokszínű folyamatosan változó felhozatalról beszélhetünk, amelyben viszont a hagyományoknak is nagy szerepe van.

A Bibós programokat két formális buli fogja közre. A bekerüléskor az első program amiben bibósként részt vesz valaki a Harkály’z Night ahol a közösség megünnepli az újonnan felvett szakkollégistákat. Az utolsó hagyományos buli hatályos tagként pedig Ötödéves búcsúztató ahol a bibósok együtt ünnepelik a végzős tagokat és a Bibóban töltött felejthetetlen éveiket. Azonban a kettő között számtalan program van.

A kollégiumban vannak kulturális programok, sportesemények és számtalan buli, vagy csak közös társasozás egy tea mellet. Kulturális téren kiemelendő a színházlátogatás, hiszen itt olyan neves színházakba, mint a Katona, Radnóti, Örkény vagy a Jurányi hallgatóbarát árakon tudunk elmenni. Azonban nem csak mi megyünk a színházba, hanem olykor, legalábbis részben, az jön a kollégiumba. Fogadtunk vendégként több kiváló színészt, rendezőt, igazgatót, illetve más neves kulturális személyeket is például költőket, írókat a kollégiumban egy baráti beszélgetésre. A kollégiumban ezen kívül működik filmklubb is ahol esténként összeülve nézzük meg a közösen kiválasztott filmeket.

A sport sincs elhanyagolva, a Bibó kiváló foci csapata, az Athletic Bibó várja a jelentkezőket, hogy további eredményeket tudjon elérni. Azonban nem csak versenysport van a kollégiumban, néhány ember összeszedésével bármikor el lehet menni, kosarazni, focizni, röplabdázni, de már sárkányhajózni is mentünk közösen.

A fent említett programok mellet a kollégium keretei között még számtalan buli és egyéb elfoglaltság található, nagy hagyománya van a társasozásnak és a közös reggeliknek is például, de hogy a sokféleséget érzékeltessem, megemlítem, hogy egy sörfőző szakkör is működik a kollégiumban, amely szintén várja a lelkes tagokat.

Természetesen hosszabb utazásokat, programokat is szoktunk szervezni, vizsgafelejtőket, síeléseket, túrákat, idén például Erdélybe fogunk utazni, de szokásos programunk az elvonulás, amikor egy hétvégére közösen elmegyünk valahova, megbeszélni a kollégium dolgait és elfelejteni kicsit az egyetemi feladatokat.

A már nem hatályos tagokkal az alumnival is aktívan tartja a kapcsolatot a közösségünk. Az alumni vacsora egy nagy népszerűségnek örvendő esemény például, ahol lehetőség van megismerni a már végzett bibósokat. A volt bibósok és oktatóink tiszteletére minden évben megtartjuk az Öregbibós ünnepséget, ahol egy napot közösen eltöltünk, oda adjuk a Harkály díjat a szakkollégium által kiválasztott két személynek majd a nap végén bulizunk egyet közösen.

A legjobb a kollégiumban, hogy bármilyen programra be lehet csatlakozni, bármelyik programot át lehet alakítani, és szervezni lehet újakat is. Ezért egy taxatív felsorolás, mint a szöveg elején említettem lehetetlen azonban véleményem szerint ez nem negatívum, hanem talán az egyik legjobb dolog a Bibóban.