Ismerd meg a 2022. évi őszi eljárás felvettjeit!

Dolhai Vince

Dolhai Vince vagyok, elsőéves joghallgató. Gimnazista koromban még kérdéses volt bennem, hogy pontosan mivel is szeretnék majd foglalkozni. Négy éven keresztül természettudományi tagozaton emelt szinten tanultam biológiát és fizikát, azonban egyre jobban kezdett körvonalazódni: ez nem teljesen az „én utam”. Az irodalom általános iskolás korom óta fontos szerepet játszik az életemben, kvázi szenvedélyemnek tekinthető. A középiskola végeztével többet kezdett érdekelni a filozófia, a politika és egyéb, inkább társadalomtudományi tárgyak. Így döntöttem végül amellett, hogy a jogi karra adom be a felvételimet. Amikor elkezdődött az egyetem, rögtön tudtam, szeretnék jelentkezni a Bibóba, amely nem csak szakmai, hanem közösségi szempontból is vonzott engem. A jogon belül még nem tiszta, hogy mely területen akarok majd elhelyezkedni, de nyitottan állok mindenhez, és remélem, pár év múlva már magabiztosan tudom megválaszolni ezt a kérdést. 

Szabadidőmet leginkább a barátaimmal töltöm. Szeretek szórakozni, zenét hallgatni, ezért viszonylag rendszeresen fordulok meg különböző koncerteken, vagy csak simán egy (akár rögtönzött) táncparketten. Ezen felül mindig van egy jó könyv a táskámban, amit elő tudok kapni, ha felszállok egy villamosra.

Erdei Evelin

Erdei Evelin vagyok, másodéves joghallgató. A Bibóról először az ELTE nyílt napján hallottam, de akkor még – az egyetemmel együtt – csak távoli lehetőségnek tűnt. A jelentkezésre főként az motivált, hogy az első évem végére tudatosult bennem, hogy nem csak túlélni és végigcsinálni szeretném az egyetemi éveimet, hanem kihozni belőlük a maximumot, és erre nagyon jó lehetőségnek tartottam a szakkollégiumot, mivel számomra egyformán fontos a szakmai fejlődés és a támogató közösség, ezért nagy öröm számomra, hogy itt lehetek.

Az első év tapasztalatai alapján inkább közjogi beállítottságúnak tartom magam, mivel eddig elsősorban az alkotmányjog és az uniós jog ragadta meg legjobban a figyelmem, azonban kíváncsian várok más jellegű tárgyakat is. A szabadidőmben szeretek minőségi időt tölteni a családommal és a barátaimmal, illetve sorozatokat nézni, olvasni és nagy sétákat tenni Budapesten.

Faházi Benedek Attila

Faházi Benedek Attila vagyok, másodéves politológus hallgató. A Bibóval még az első évem legelején, az Orientációs Napok alatt találkoztam. Ebben az első évben még párhuzamosan végeztem az első képzésemet, így csak a második évem elején jelentkeztem a Szakkollégiumba. Kiemelkedően fontosnak tartom az összes elérhető szakmai képzést, amely az egyetem során biztosított, ezért egyértelmű volt számomra, hogy mindenképpen bibós szeretnék lenni. A hab a tortán az volt, amikor az idei felvételi alatt bepillantást nyerhettem a Bibó közösségébe, ugyanis az itt tapasztalt hangulat és megismert emberek megerősítettek abban, hogy ezzel a közösséggel jól rezonálok. A Szakkollégium tagjain érezhető volt számomra a szakmai nyitottság és tudás, illetve a közösségi érzékenység és figyelem.

Akadémiai érdeklődési területeim a filozófiától a politológián át egészen a közgazdaságtanig terjednek. Úgy érzem, hogy a Szakkollégium ezeket a területek nemcsak érinti, de az én érdeklődésemet is tovább mélyíti, hiszen a kurzusainkon valós és használható tudás átadása történik. A képzésemen belül elsősorban Kelet-Közép-Európa politikai, gazdasági és társadalmi folyamatai érdekelnek, mivel lényegesnek tartom a regionális kooperációkat az európai integráció jövőjét illetően. Mivel elsősorban külpolitikai irányvonalon képzelem el magam, ezért a Szakkollégium nyújtotta nyelvtanulási lehetőséget is kihasználom. Szabadidőmben – ha van ilyenem – zenélek a barátaimmal közös zenekarunkban, asztali szerepjáték kalandokat mesélek a lakótársaimnak, illetve mézbort készítek. Folyékonyan beszélek angolul és franciul, tanultam az évek során norvégot, németet, finnt és óészakit is – ezek közül a norvég és a német áll legközelebb a szívemhez –, és jelenleg az olaszt próbálom magamévá tenni. Szeretek minden lehetőséget megragadni egy érdekes vita kialakítására, mivel hiszek abban, hogy a dolgok valós tartalmáról csak a dialektika eszközével tudhatunk meg bármit, tehát egyedül a diskurzus vihet közelebb minket dolgok igazságához. Ahogy látom, ennek kamatoztatására a legjobb közösséget találtam meg és remélem, hogy tudok legalább annyit adni ennek a közösségnek, amennyit kaphatok tőle.

Gémes Anna Zsófia

Gémes Zsófia Anna vagyok, elsőéves joghallgató. Sokakkal ellentétben nekem a jogász képzésre való jelentkezés sokáig szóba se jött. Utolsó pillanatban mégis ez került az első helyre, és nem bántam meg. Sőt, mára már nem is tudnám magam máshol elképzelni. A Bibóról hallottam már gimnazista koromban is, de igazán az őszi promóciós időszakban keltette fel a figyelmemet a szakkollégium munkája.

A Bibó olyan szakmai pluszt, fejlődési lehetőségeket, élményeket, közösséget kínál, hogy úgy éreztem, muszáj megpróbálnom a jelentkezést. Hatalmas örömömre sikerült is felvételt nyernem! Mivel most csöppentem bele a jog világába, még nem tudom pontosan, melyik szakterület az igazán nekem való, de tudom, hogy ebben is rengeteg segítséget fog nekem nyújtani a szakkollégium. Szabadidőm nagy részét a barátaimmal való minőségi időtöltés teszi ki, de ezen kívül olvasással, zenével és néptáncolással szeretek kikapcsolódni.

Gyimóthy Mátyás Kolos

Gyimóthy Mátyás Kolos vagyok, másodéves joghallgató. Az érettségi előtt állva hatalmas dilemmában voltam azzal kapcsolatban, hogy milyen irányban szeretném folytatni a tanulmányaimat, de a hosszú folyamat végén végül a jog mellett döntöttem, és hol máshol, mint az ELTE jogi karán. Két év elteltével bátran jelentem ki, hogy egyáltalán nem bántam meg a döntésemet, és ez a meggyőződésem csak megerősödött, amikor végre felvételt nyertem a Bibó István Szakkollégiumba is.

Már az első évben megfogott a Bibó szellemisége, ugyanis mindig is arra törekedtem a tanulmányaim során, hogy minél szélesebb körben ismerjem meg azt a területet, amellyel szívesen foglalkoztam/foglalkozom, bármily területhez is tartozik az, melyhez tökéletes környezetet biztosít a szakkollégium. Emellett a Bibóban valóban már az első pillanattól egy nagyon befogadó és sokszínű társaság fogadott. Ami viszont talán a legjobban megfogott a Bibóban, hogy számukra is hihetetlenül fontos a társadalmi felelősségvállalás, ugyanis én is már 6 éve önkénteskedem környezetvédelmi területen, és a foglalkozási területemet a Bibón keresztül is szélesíthetem, hiszen rengeteg területen van szükség a civil kezdeményezésekre. A jogon belül egyre jobban azt érzem, hogy ami igazán érdekel, az az alkotmányjog, azon belül is az emberijog-védelem nemzetközi és hazai szinten is, ezen belül pedig az ombudsmani munka érdekel. Amikor éppen nem a tankönyvek fölött görnyedek, imádok filmeket és sorozatokat nézni, és azokról másokkal hosszasan megvitatni a meglátásainkat. Ezen felül imádok túrázni, valamint, ahogy már említettem, az önkénteskedés tölti ki az időmet. Szenvedélyem emellett a klasszikus irodalom, de nem vetem meg a mai szórakoztató és szépirodalmat sem.

Kakas Hanna

Kakas Hannának hívnak, és jelenleg másodéves joghallgató vagyok. A Bibó kicsit mindig a fejem felett lebegett már az egyetem előtt is, mivel kiskoromban a családom a Ménesitől két utcára lakott, így sokat láthattam séták közben a koli épületét akkor még anélkül, hogy tudtam volna, mi zajlik bent. Mire viszont az ELTE-re bejutottam, már tudtam, és abban is biztos voltam, hogy jelentkezni fogok mind a közösség, szakmaiság és társadalmi felelősségvállalás miatt. A jogban engem leginkább eddig a nemzetközi büntetőjog fogott meg, amit noha még a nemzetközi jog keretén belül nem tanultam, de már egy éve lecövekeltem annak a gondolata mellett, hogy a jövőben én mindenképp ezen területtel szeretnék foglalkozni.

Szabadidőmben mászni járok, sokat varrok, sötétben olvasok és a sudoku rekordomat próbálom napról napra csiszolni.

Lippai Tamara

Lippai Tamara vagyok, másodéves joghallgató. A Bibóról már első évemben hallottam, azonban csak a harmadik félévre érett meg bennem igazán, hogy szeretnék a tagjává válni. Már a táborban nyilvánvalóvá vált számomra, hogy mennyire összetartó, elfogadó és motiváló a közösség. Nagy örömmel tölt el, hogy magamhoz hasonló gondolkodású emberek vesznek körbe. Nem tudom még biztosra megmondani, hogy mivel szeretnék foglalkozni a jövőben, azonban az alkotmányjog és a nemzetközi jog áll hozzám a legközelebb. A szakkollégium kiváló lehetőség a szakmai fejlődésre, valamint az elmélyülésre a számomra érdekes jogágakban. Nagyon szeretek olvasni, már amennyire az időm ezt megengedi, valamint szeretem a videójátékokat. Ezen kívül szeretek nyelveket tanulni, új kultúrákat megismerni, ha tehetem, saját bőrömön megtapasztalni azokat. Nagy álmom, hogy egyszer beutazzam a világot!

Rozsnyói Kamilla

Azt, hogy jogot szeretnék tanulni, mindig is tudtam, így az egyetemet magabiztosan kezdhettem, érezve, hogy jó helyen vagyok. Úgy gondolom, egy egyetem annyit tud nyújtani, amennyit az ember beletesz, így számomra fontos volt, hogy találjak egy lehetőséget, amelynek köszönhetően a megszerzett tudásom igazán el tudom mélyíteni, illetve érdeklődésemnek megfelelően magam is el tudok mélyülni bizonyos területekben. Ilyen reményekkel kerültem szembe a Bibó Szakkollégiummal.

A Bibóval az orientációs napok során találkoztam először, de igazán a felvételi eljárás alatt ismerkedtem meg vele. Elképesztő az a motiváltság, összetartás és szakmaiság, ami ebből a közösségből árad, és ez is az, ami igazán magával ragadott, amiért én is ennek a közösségnek a részévé akartam válni. Szabadidőmet a barátaimmal szeretem tölteni, és igyekszem a sportolásra is időt szakítani a mindennapjaimban. Nagyon szeretek utazni, színházba és múzeumba járni, és egy igazán jó filmről órákat tudok beszélgetni.