Szakmai elvonulás

A Politikatudományi Műhely szakmai elvonulása

Juhász Vanessza mentor szakmai beszámolója:

“Idén hagyományteremtő jelleggel került megrendezésre a Bibó István Szakkollégium Politikatudományi Műhelyének első szakmai elvonulása Vértesbogláron, mely a Politológus szerepek elnevezést kapta. A tábor nem titkolt célja volt a koronavírus utáni, fragmentált közösség szakmai összekovácsolása, valamint a politikatudomány határterületeinek megismerése. Az eseményen összesen 16 fő vett részt oktatókkal és hallgatókkal együtt. 

Az első napon a főszerepet az előválasztás témaköre kapta, ahol hallgatói előadásokkal és szakmai beszélgetésekkel jártuk körül a jelenséget. Elsőként Szikinger István szakkollégista adta elő a Bibó Jogi és Politikatudományi Szemlében megjelent dolgozatát, mely a Többpárti előválasztások, mint demokratikus innovációk Magyarország és Olaszország példáin keresztül címet viselte. A részletes prezentációban a hallgató kitért a többpárti előválasztás unikális jellegére, valamint megvizsgálta a jelöltek közti szavazatok arányát is, melyből a választások szorosságát következtette ki. A következő hallgatói előadást Kiss Alexandra tartotta, melyben az önkormányzati előválasztásokat elemezte a fővárosi és a ferencvárosi példán keresztül. Az este további részében Bene Márton egyetemi tanárral, az MTA Politikatudományi Intézetének főmunkatársával beszélgettünk az előválasztás kampánykommunikációjáról, ahol körül jártuk az ellenzéki pártok és a kormány kommunikációs stratégiáját. 

A szombati napon délelőtt a hallgatói előadásoké volt a főszerep. Elsőként saját témámat prezentáltam A deliberatív vitamodell és politikai érvelés címmel, ahol a politikai aktorok közötti dialektikai kapcsolatokat vizsgáltam meg. Ezt követően Gelányi Péter szakkollégista tartott előadást a szövegbányászatról, melyben bemutatta az R program használatát saját kutatási témája példáján, ahol a napirend előtti felszólalásokat elemezte a parlamentben. Frichsmann András szakkollégista a részvételi költségvetés mint demokratikus innováció témában tartott prezentációt. Ezt követően Kiss Alexandra és László Tamás Oross Dániel egyetemi tanár, az MTA Politikatudományi Intézet tudományos munkatársa vezetésével tartott előadást a részvétel és deliberáció a fővárosi önkormányzatban témában. Délután Oross Dániel folytatta a programot egy projektbemutatóval, amely a részvételi demokráciával foglalkozott az önkormányzatokban, majd az amerikai college rendszerről tartott előadást a félévben a szakkollégiumba érkező Hartwick College hallgatói apropóján. A nap utolsó szakmai programjaként a Bibó Politikatudományi Műhelyéről tartottunk közös beszélgetést annak vezetőivel, Arató Krisztinával, Mándi Tiborral és Oross Dániellel. 

Vasárnap egy reflexiós beszélgetéssel zártuk a tábort, ahol a hallgatók egybehangzó véleménye alapján nagy sikert aratott az esemény. Az elvonulás keretében lehetőségünk nyílt a politikatudomány határterületeinek megismerésére és egymás kutatásaiba való bekapcsolódásra. Az esemény elérte célját, vagyis hogy a világjárvány következtében sérült közösséget újra egy szakkollégiumhoz méltó, szellemi műhellyé kovácsolja.”