Ismerd meg a 2023. évi tavaszi eljárás felvettjeit!

Baranyi Tibor Péter

Baranyi Tibor Péter vagyok, elsőéves jogászhallgató.

Gimnáziumi éveim alatt már korán kialakult bennem, hogy jogot szeretnék tanulni és érettségi előtt döntöttem az ELTE jogi kara mellett, ezt máig nem bántam meg. A Bibóval először az egyetemi Orientációs Napokon találkoztam és már akkor megragadott a Szakkollégium által végzett színvonalas szakmai munka. Nagyon örülök, hogy egy ilyen összetartó közösség tagjává válhatok.

Elsőévesként eddig a jog kevés területével ismerkedhettem meg, egyelőre az alkotmányjog keltette fel leginkább az érdeklődésem.

Szabadidőmben szívesen olvasok, illetve sok energiát fektetek idegen nyelvek tanulásába. Egyik nagy álmom, hogy külföldön is kipróbálhassam magam és ezért fontosnak tartom, hogy minél több idegen nyelvet megismerjek és megtanuljak. Szenvedélyem a sport, a szabadidőmben próbálok minél aktívabb életmódot élni, legszívesebben futballozom.

Czipó Laura

Czipó Laura vagyok, elsőéves joghallgató.

Azért jelentkeztem a Bibóba, mert úgy érzem, hogy itt szélesíthetem a látókörömet és rengeteg személyiségfejlesztő kihívással találkozhatok. Célom, hogy minél több tapasztalatot és élményt szerezzek, amelyen majd bölcs nyugdíjasként nosztalgiázhatok. 

A jogi pályára azért esett a választásom még középiskolában, mert nagyon fontosnak tartom a – főképp kiszolgáltatott helyzetben lévő – emberek érdekeinek védelmét. Úgy gondolom, hogy a Bibó nyújtotta szakmai lehetőségek és a motivált közösség, amelynek tagja lehetek, segíteni fognak abban, hogy elsajátítsam a megfelelő tudást és készségeket ahhoz, hogy jogi szakemberként hatékonyan és eredményesen képviseljem majd az ügyfeleim érdekeit.

Juhász Bence

Juhász Bence vagyok, jelenleg elsőéves joghallgató. Nagyon régóta tudtam, hogy egyszer majd joggal szeretnék foglalkozni, ezért nem volt kérdés a jogász képzés és az ELTE sem.

Nagyon szeretek olvasni, vitázni, tájékozódni a különböző álláspontokról, meglátásokról.

Az egyetemen elsősorban a gyakorlatias, „megfogható” tantárgyak érdekelnek. A Bibóba is amiatt jelentkeztem, hogy az elméleti tudást gyakorlatra tudjam átváltani, illetve hogy  megismerhessem más emberek gondolatait, érveit is. Most már bibósként látom, hogy jó helyen vagyok, és egy közösségként fejlődhetek a többiekkel.

Martinez Bernadett

Martinez Bernadett, Betti vagyok, az ELTE ÁJK elsőéves joghallgatója. A Bibó István Szakkollégium iránt az Orientációs Napok alatt kezdtem el érdeklődni, akkor döntöttem el, hogy mindenképpen szeretnék jelentkezni. Szimpatikusnak találtam a szakkollégium inspiráló szakmaiságát és közösségét.

Sokáig vaciláltam a jogi vagy közgazdasági pálya között, de az utolsó gimnáziumi éveimben már biztos volt számomra, hogy az ELTE jogi karán szeretném folytatni a tanulmányaimat. Eddigi tanulmányaim alapján az alkotmányjog és a polgári jog érdekelnek a legjobban.

Szabadidőmben szeretek színházba és múzeumokba járni, a szabadban mozogni. A kedvenc elfoglaltságom az új helyek felfedezése, legyen az egy kávézó vagy egy jó túraútvonal.

Németh Dorottya

Németh Dorottya vagyok, és az első évemet töltöm a jogi karon. Az egyetemen töltött néhány hónap megerősített abban, hogy a jog színes és sokrétű világa lehet az én világom, és szívesen mélyülök el különböző ágainak tanulmányozásában. Ez a nyitottság az élet minden területére igaz, szeretnék minél több dolgot kipróbálni, minél több dologban kipróbálni magam.

A szakkollégiummal először gimnáziumi tanulmányaim során találkoztam egy előadás keretében. Már akkor eljátszottam a gondolattal, hogy egyszer én is a szakkollégium tagjává válhatok, ám ez akkor puszta ábránd volt. Mikor ősszel, az egyetem kezdetével egy lépéssel közelebb kerültem a Bibóhoz, ismét felkeltette az érdeklődésemet az itt folyó munka, a lehetőségek, a közösségi élet. Azáltal, hogy az első félévben már betekintést nyertem az egyetemi mindennapokba, úgy éreztem, hogy most, tavasszal elérkezett a megfelelő pillanat. Az a gondolat, mely egy éve lépten-nyomon előbukkan, most megvalósulhat. Így hát jelentkeztem a Bibóba.

 Az, hogy a szakkollégium tagjává váltam, egy hosszú, de annál izgalmasabb út kezdete.

Nyikos Barnabás

Nyikos Barnabás vagyok, első éves joghallgató. Kifejezetten szociális embernek tartom magam, szeretek  közösségi programokon részt venni és azok szervezéséből is szívesen kiveszem a részem.

Gimnáziumban a diákönkormányzat elnöke voltam, jelenleg pedig az első évfolyam küldöttgyűlési képviselője vagyok. Tanulásban és sportban egyaránt széles az érdeklődési köröm, középiskolai éveim alatt a legkülönbözőbb tárgyakból vettem részt versenyeken, programokon, és értem el eredményeket. Ezeken rengeteg féle élményben és kudarcban volt részem, így nagyon sok tapasztalatot szereztem, és nagyon sok embert sikerült megismernem. A szellemi és fizikai kihívások közül mindig azok álltak hozzám közel, ahol csapatban, összetartva kellett a közös célt elérni. Ilyenkor csapattagként mindig felelősségteljesen állok a feladatomhoz, kiveszem a részem a munkából, de megoldom, ha vezetőként társaim munkáját kell szerveznem, segítenem.

Fontos szerepet játszik az életemben a sport, jelenleg versenyszerűen kosárlabdázom egy NB1.B csoportos csapatban. Jól kommunikálok, határozott vagyok, azonban mindig nyitott az új ötletekre. Szabadidőmben szívesen töltök időt a barátaimmal, szeretek filmet nézni, könyvet olvasni. Nagyon bízom benne, hogy a Bibóban is tudok új barátok találni illetve,  hogy a kollégium szakmaisága segít megtalálni, mi az amivel a jövőben foglalkozni szeretnék a jogi pályán belül.

Oláh Bianka

Oláh Bianka vagyok, másodéves joghallgató. A magyar nyelvhez és a történelemhez való affinitásom már egészen fiatal koromban megmutatkozott, de ami a leginkább a jog és a jogászi lét irányába terelt, az a végtelen precizitásom és szabályszeretetem volt.

Az ELTE-ÁJK-n eltöltött több mint másfél év alatt kiderült számomra, a Bibó az egyik legjobb választás azoknak, akik az egyetemen kívül is szeretnének fejlődni és hasonló gondolkozású emberek között kibontakozni. A szakkollégiumról már azelőtt olvastam, hogy az egyetemre kerültem volna, és ami akkor elérhetetlen vágyálomnak tűnt, mára valósággá vált. A kiscsoportos kurzusok, a sokszínű és motiváló közösség és a társadalmi felelősségvállalás mellett való elköteleződés mind olyan tényezők, amik miatt izgatottan várom a bibós éveket.

 A jog világában egyelőre a polgári jog keltette fel leginkább az érdeklődésemet, emellett érdekel a politika, a történelem és a pszichológia is. Szabadidőmet a legszívesebben sorozatnézéssel, színházba járással, festéssel és olvasással töltöm, a kedvenc íróm Szabó Magda.

Oláh Márton

Oláh Marcinak hívnak, másodéves joghallgató vagyok. A Bibóról előszőr az egyetem első félévében hallottam, de akkor még igyekeztem megszokni az egyetemi életet, és belerázódni az újfajta környezetbe. A második félévben jöttem rá, hogy az egyetemi tanulás nekem nagyon egyoldalú, és ha szeretnék többet kihozni magamból, szükségem lesz egyetem mellett egy alternatívára is. Emiatt jelentkeztem a Bibóba, mert az alapján, amit láttam belőle, úgy éreztem megkaphatom, amit várok, és szerettem volna egy jó és összetartó közösségbe tartozni.

Az eddigi tanulmányaim alapján a büntetőjogot, illetve az alkotmányjogot érzem magamhoz a legközelebb, és nem tartom kizártnak, hogy a kettő közül valamelyik irányába haladjak a szakmai életem során. Az időmet azonban nem csak tanulással töltöm: mindennél jobban szeretek moziba járni és filmeket nézni. Emellett vívok, alkalmanként túrázok, és nagyon élvezek a barátaimmal egy társasjáték felett ülni, akár hosszú órákon keresztül

Sudár Rebeka

Sudár Rebeka Zója vagyok, másodéves politológus hallgató.

Az érettségi után kihagytam két évet, mert nem voltam biztos abban, hogy milyen irányba is szeretnék menni, de megérte megadni az időd magamnak, mivel most azt érzem, az egyetemen a helyemen vagyok. Az első félévtől kezdve nagyon élveztem az egyetemet, jó volt újra aktívan tanulni, új ismereteket szerezni. Az egyetlen dolog, ami hiányzott az első év végére, az egy motiváló, szakmai közösség volt. Ezért jelentkeztem a Bibóba, ám már a felvételi táborban kiderült, hogy ez a közösség még több annál, mint gondoltam. Egy igazán kedves és nyitott baráti társaságot ismertem meg. Egyértelmű lett számomra, hogy én is ide szeretnék tartozni, hiszen rengeteg olyan lehetőséget kínál ez a közösség, ami segít maximálisan kihasználni az egyetemi éveimet. Azt még nem tudom, hogy konkrétan mivel szeretnék foglalkozni, de a szociális kérdések, a szociálpolitika egyre jobban érdekelnek.

Szabadidőmben szeretek a barátaimmal társasjátékozni, főleg a stratégiai játékokat szeretem. Egy táncos estére is mindig nyitott vagyok, bár kevesebb idő jut ilyesmire, mint szeretném. Az olvasás mindig meghatározó része volt az életemnek, személyes misszióm, hogy minél több emberrel megszerettessem az olvasást, mivel nekem annyi mindent adott az évek során.