Konferencia Európa jövőjéről előadás és workshop

Mit jelent számodra európai állampolgárnak lenni? Úgy érzed, szeretnéd elmondani a véleményedet olyan égető problémákról, mint az éghajlatváltozás, de nincs olyan platform, ahol ezt megteheted? Jelentkezz a Konferencia Európa jövőjéről előadásra és workshopra, ahol a kar hallgatóival együtt ötletelhetünk arról a kérdésről, hogy

Ki feleljen a klímapolitika megalkotásáért: az Európai Unió vagy a tagállamok?

Dátum: 2022. március 9. szerda

10:00-11:30 – előadás

13:00-14:30 – workshop

Helyszín: ELTE Bibó István Szakkollégium, Ménesi út 12, 1118

Miről szól a Konferencia Európa jövőjéről eseménysorozat?

Az Európai Unió által életre hívott Konferencia Európa jövőjéről c. program célja, hogy lehetőséget teremtsen az európai uniós polgárok számára az uniós döntéshozatali folyamatokba való bevonódásra, illetve arra sarkallja őket, hogy érveiket ütköztetve közösen tegyenek javaslatokat az őket érintő fontos kérdésekben. Az eseménysorozat lényege, hogy a polgárok által összegyűjtött javaslatokat és a felvetett problémákat az Európai Unió megvizsgálja, és azok segítségével hozza meg döntéseit a mindannyiunkat érintő témákban.

A Bibó István Szakkollégium – az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének és a DemNet Alapítványnak az együttműködésével – ebbe a folyamatba kapcsolódik most be. 

Az esemény során egy 90 perces szakértői előadás keretében ismerkedhetsz meg részletesebben a témával, azután pedig 19 másik kari hallgatóval együtt egy szintén 90 perces workshop keretében közösen ötletelhettek arról, hogyan lépjen fel az Európai Unió az adott kérdésben. A közösen megvitatott és összegyűjtött javaslatokat a DemNet a konferenciasorozat digitális platformján keresztül eljuttatja az uniós döntéshozók felé.

 

Miért ezt a témát választottuk?

Az EU-nak meghatározó szerepe van az éghajlatváltozás kérdésében, de a tagállamokra is sok felelősség hárul. A Konferencia lehetőséget ad arra, hogy a hatásköri kérdéseket a tagállamok és az Európai Unió között újragondoljuk, amely az éghajlatváltozás kérdésének szempontjából különös jelentőséggel bírhat. Az esemény szakértő közreműködője Bart István.

 

Ki vehet részt a workshopon?

A workshopra a Kar hallgatói közül bárki jelentkezhet. Az ezt megelőző szakértői előadás az egyetem valamennyi hallgatója számára nyitott, a workshopon résztvevőknek azonban vállalnia kell az itt történő részvételt is, hiszen az előadáson kerül majd sor a téma körüli ismeretek mélyítésére, amely megalapozza a workshopot. Az esemény résztvevői meglepetés ajándékcsomagot is kapnak majd.

Most nekünk is lehetőségünk van arra, hogy hallassuk a hangunkat olyan kérdésekben, amelyek meghatározzák jövőnket. Gyere el Te is és mondd el a véleményed!

Jelentkezés: https://demnet.hu/jelentkezes-elte-ajk/

Az esemény az Európai Bizottság finanszírozásával valósul meg.