Megjelent a Bibó Jogi és Politikatudományi Szemle 2021. évi 2. száma!

Tisztelt Olvasó!

2019 szeptemberében az ELTE Bibó István Szakkollégium és az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Jogszociológia Tudományos Diákköre közös konferenciát szervezett a lakhatási válság témakörében, amelyre hallgatók jelentkezését várták bármely tudományterületről a témához kapcsolódó kutatásaikkal. A felhívásra beérkezett absztraktok közül a szervezők választották ki a legígéretesebb anyagokat, amelyek szerzői lehetőséget kaptak, hogy előadják kutatásukat a 2019. szeptember 27-én, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának épületében megrendezett konferencián, majd munkájukat folytatva írásos formában is közzétegyék gondolataikat és kézzelfogható eredményeiket.

Jelen kiadvány ezekből a tanulmányokból állt össze; a Bibó Jogi és Politikatudományi Szemle folyóirat tematikus különszámaként jelentetjük meg. A fiatal, pályájuk kezdeti szakaszában járó szerzők tanulmányai számos különböző aspektusból vizsgálják a hazánkban jelenleg tapasztalható lakhatási helyzetet, folyamatosan kitekintve a világban máshol érzékelhető folyamatokra. A probléma megközelítése erőteljesen interdiszciplináris, hiszen jogászok mellett szociológus és építész hallgatók is hozzájárultak írásaikkal jelen lapszámhoz, de a jogi munkák is szélesebb kontextusba helyezik a problémát.

A most közreadott tanulmányok sokszínűségére, alaposságára és az általuk górcső alá vett társadalmi problémák súlyára tekintettel, jó szívvel ajánljuk figyelmébe ezt a tematikus lapszámot mindenkinek, aki szeretné jobban megérteni a hazánkban zajló lakhatási folyamatokat és érdeklődik aziránt, hogy hogyan lehetne az e téren felmerülő nehézségeket a legjobban kezelni.”

Matyasovszky-Németh Márton
főszerkesztő, az ELTE Bibó István Szakkollégium igazgatója

Szentgáli-Tóth Boldizsár
a Bibó Jogi és Politikatudományi Szemle korábbi felelős szerkesztője