Hálaadás és Öregbibós Találkozó

Mint minden évben, idén is nagy lelkesedéssel készültünk az Öregbibós eseményre, melynek keretében Szakkollégiumunk korábbi hallgatói gyűlnek össze, hogy felidézzék a közös emlékeket, megismerkedjenek a jelenlegi tagsággal és eltöltekezzenek a bibós szellemiséggel, életérzéssel. Idén kivételesen együtt került megrendezésre az Öregbibós találkozó és a Hálaadás, melynek keretében korábbi tagjait jutalmazza a Bibó, közösségi és szakma díjat osztunk ki, ennek neve Harkály-díj.

Hosszú évek kényszerű kihagyása után végre a Ménesi úton gyűlhettünk össze. A gyönyörűen felújított épület kertjében állítottuk fel a sátrakat, sörpadokat és persze barbecue-t, aztán a lassan sodródó délutánban végül megérkeztek az alumnuszok is, ki magában, ki családjával. Furcsa látvány volt, ahogy újra birtokba vették ezt a teret, amit a legújabb tagok talán még nem is ismernek, hiszen csak az őszi szünetben fog sor kerülni a visszaköltözésre a Szerb utcai „száműzetés” után, ahol több évet töltöttünk el.

Az ünnepséget Szalai Flóra és Valastyán Marcell szakkollégisták nyitották meg, majd Milánkovich András igazgató beszédét hallhattuk.

Kovács László alumnuszunknak köszönhetően visszatalált a Ménesi úti falak közé az a történeti értékű dokumentum, melyen az első generációs bibósok szavazták meg, mi legyen a frissen alapított szakkollégium neve.

E megható epizód után átadásra kerültek a bibós Diplomák. Fontos pillanat ez egy szakkollégista életében, hiszen ezzel az aktussal válik „öregbibóssá”, azaz olyasvalakivé, aki több év befektetett kemény munkával az egyetem mellett sikeresen abszolválta a szakkollégium által támasztott további követelményeket. A Diploma egyszerre elismerés és szimbolikus értékű tárgy, mely magában hordozza a Bibóban eltöltött évek emlékét, a fontos kapcsolatokat és a közös megpróbáltatásokat, szóval mindazt, ami igazi közösségé teszi a Bibót.

Ezután került sor a Harkály-díjak átadására.

A Közösségi Harkály-díj a Bibóért kiemelkedő tevékenységet végző barátaink elismerése, míg a Tudományos fokozat annak a volt szakkollégistának ítélhető oda, akit kimagasló tudományos vagy szakmai teljesítménye okán a Közgyűlés erre érdemesnek talál.

A Harkály-díj tudományos fokozatát a Közgyűlés 2018-ban dr. Sólyom Péternek ítélte oda. Sólyom Péter 2005-ben szerezte meg diplomáját az ELTÉ-n, ezt követően Miskolcon szerzett Phd fokozatot. Szakkollégista korában a jogelméleti tagozatban remekelt az OTDK-n, szakkollégiumunk megbecsült tagja volt. Jelenleg a Debreceni Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetője, a Somló Bódog társaság titkára és alapító tagja.

A Harkály-díj közösségi fokozatát idén Fazekas János tanár úrnak ítéltük oda. Fazekas János szakkollégiumunk alumnusza, többször tartott különböző közigazgatási jogi témájú kurzusokat, vizsgafelkészítőket, továbbá részt vett a coaching programban. Közösségi eseményeink rendszeres résztvevője és sosem késlekedik a szakkollégium támogatására sietni, mindig meleg szívvel gondol a Bibóra.

Az est hivatalos részét Tarján Richárd, választmányi elnök beszéde zárta. Következhetett a vacsora, a (mértéktartó!) ivás és persze a legfontosabb, a beszélgetés, az eszmecsere, az ismerkedés. Viták, nevetés és általános zsivaj, míg az éjszaka beszitálta a kertet.