Kiválóan szerepelt az ELTE csapata Telders Friendly-n!

A 2019. április 25–26-án az ELTE ÁJK-n megrendezésre került Telders Friendly perbeszédversenyen az ELTE Telders Team a kiemelkedő 2. helyezést érte el, miután szoros pontozásban a Lille-i Egyetem csapata bizonyult jobbnak a döntőben. Idén szakkollégistáink is képviseltették magukat egyetemünk csapatában.

A selejtezőkben mindvégig veretlen magyar csapat Bulgária, Skócia, Finnország és Dánia csapatánál bizonyult jobbnak. A magyar csapat tagjai: Balogh Dóra, Máté Dávid, továbbá Schultz Balázs és Tóth Franciska szakkollégistáink. A coachok: dr. Kajtár Gábor adjunktus és dr. Sulyok Katalin tanársegéd, a Nemzetközi Jogi Tanszék oktatói voltak.

A győztes csapat tagjai: Théo Antunes, Valentine Bourghelle, Amandine Desmont, Dorine Nauleau. Coachuk: Davide Zecca. A döntőben a Best Oralist Dorine Nauleau lett. A bírók a döntőben dr. Deli Zsófia LL.M. (Cantab), a DLA Piper Hungary ügyvédje, valamint Christopher Wakley és Fritz Kainz voltak, akik mindketten a Bécsi Egyetem idei Jessup csapatának tagjai.

A verseny végeredménye a következő:

  1. Franciaország
  2. Magyarország
  3. Bulgária
  4. Finnország
  5. Skócia
  6. Dánia
  7. Spanyolország

A Telders Nemzetközi Perbeszédversenyt immár 42. alkalommal rendezik meg Hágában, a Nemzetközi Bíróság épületében, a Békepalotában. A legrégebbi európai perbeszédverseny középpontjában két fiktív állam közötti jogvita áll a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. A Nagy futballmeccs ügyben az alperes Brolin, egy nagyobb népességű, nagyobb területű állam, míg a felperes Tenovia, egy kisebb népességű és területű, erős vallási hagyományokkal rendelkező állam. A jogvita alapvetően államfelelősségi, emberi jogi és diplomáciai jogi kérdéseket vet fel.

Az ÁJK csapatának nyilvános próbájára a hágai nemzetközi verseny előtt május 15-én az ELTE ÁJK Nemzetközi Jogi Gyakorlójában lesz megtartva. A Telders International Law Moot Court Competition május utolsó hetében a hágai Béke Palotában kerül megrendezésre.

Forrás: https://www.ajk.elte.hu