Történelmi sikert ért el az ELTE Jessup csapata

Szombaton első helyezést ért el az ELTE Jessup csapata a világ legrangosabb perbeszédversenyén Washingtonban. A döntőben a Columbia Egyetem csapata ellen mérethették meg magukat. A magyar csapat tagjai: Bazsó Gábor, Buda Zolta, Koncsik Marcell és Szép Vanessza. A csapatot felkészítette: dr. Kajtár Gábor, dr. Sulyok Katalin, az ELTE nemzetközi jogi tanszékének oktatói és Pap Dániel, az Emberi Jogok Európai Bíróságának jogásza.

A Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédverseny 1960 óta kerül megrendezésre a nemzetközi jogot hallgató diákok számára. A versenyzőknek egy ad hoc nemzetközi bíróság előtt kell jogvitát szimulálniuk, fiktív államokat képviselve. A szombaton véget ért versenyben a magyar egyetemisták száz ország több mint 680 egyetemének diákjai között voltak a legjobbak, olyan tekintélyes egyetemek hallgatót utasítva maguk mögé, mint az amerikai Yale és Berkeley, vagy a londoni King’s College.

A megoldandó komplex jogeset idén olyan fontos kérdéseket vetett fel, amelyek többek között államfelelősségi, nemzetközi környezetvédelmi jogi és emberi jogi szempontból voltak vizsgálandók. A versenyzőknek írásbeli és szóbeli fordulókon is részt kellett venniük, míg eljuthattak a washingtoni döntőig.

A washingtoni döntőben az ELTE csapata mint Respondent, azaz alperesi oldalon szerepelt a nemzetközi szaktekintélyekből álló háromtagú bírói tanács (Hugh Adsett, S. James Anaya, Andrew B. Loewenstein) előtt. Felperes, azaz Applicant-ként az Egyesült Államok döntős csapata, a Columbia Egyetem beszélhetett először. Mindkét csapatnak 45 perce állt rendelkezésre előadni 4 fő érvét. A döntőben Bazsó Gábor és Buda Zolta szólalt fel a magyar csapat oldalán.

A legjobb szónok díját (best oralist) a magyar csapat tagjának, és egyben szakkollégistánknak, Bazsó Gábornak ítélték, így azt mondhatjuk, hogy ELTE csapata teljes győzelemmel zárta az idei versenyt.

(forrás: Ars Boni, 24.hu, Index)