A világ élvonalában az ELTE ÁJK csapata a Nemzetközi Mediációs Versenyen

Kimagasló, hatodik helyezést ért el az ELTE ÁJK csapata februárban a Párizsban megrendezett Nemzetközi Mediációs Versenyen (14th ICC International Commercial Mediation Competition). Egyetemünk hallgatói majd egy évtizede vesznek részt a rangos megmérettetésen, az idén elért eredmény azonban minden eddigi teljesítményt felülmúl. Az egyetemi csapatot Dobos Boglárka szakkollégistánk is erősítette.

A nagyszabású eseményt immár 14. alkalommal rendezte meg a francia fővárosban székelő Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce, ICC). A kihívás a következőképpen épül fel: a hozzáértők által írott esetekben felvázolt üzleti vitákat megismerve, s a felek szerepébe belehelyezkedve a két csapat egy 85 perces mediációs ülés szimulációja keretében igyekszik kölcsönösen előnyös megoldást találni a problémára.

Az egyhetes verseny nívóját mutatja a világ minden tájáról érkezett 153 vitarendezési szakember, akik vagy a mediátori pozíciót töltötték be a tárgyalásokon, vagy bíraként értékelték a résztvevők teljesítményét. Ottlétük emellett a diákok személyes fejlődésére direktebb módon is hatással lehetett, tekintve, hogy a session-ök után részletes visszajelzéseket adtak a csapatoknak. 

A „nemzetközi” jelző valódiságát mutatja, hogy a megmérettetésre 63 egyetem által delegált több száz jogász- és közgazdász hallgató között mind az öt kontinens lakóit felfedezhetjük. Európa országai mellett több mint tíz csapattal képviseltette magát az Egyesült Államok, de – csak pár példát említve – voltak nigériai, török, izraeli, indiai, japán és ausztrál indulók is. Kiemelendő, hogy a hatodik hely megszerzésével az ELTE leendő jogászai olyan egyetemeket utasítottak maguk mögé, mint a londoni Queen Mary Egyetem, a New York-i Fordham Egyetem, a New York Law School, a szintén amerikai Rutgers Egyetem, a belga Leuveni Egyetem, az ausztrál Monash Egyetem, vagy az előző években többször dobogós krakkói Jagelló Egyetem. A negyeddöntőben az új-zélandi Aucklandi Egyetem ellen kaptak ki, akik végül a versenyt is megnyerték az idei évben. 

A csapat tagjai: Dobos Boglárka, Hajas T. Boldizsár, Képessy Kinga, Wulcz Aliz. A felkészítést Dr. Inzelt Éva adjunktus és Horváth Dóra korábbi versenyző végezték. 
A csapat felkészülését anyagilag és szakmailag támogatta a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, az ELTE Tehetséggondozó Tanácsa, az Igazságügyi Minisztérium, a Frank Ignác Alapítvány, valamint az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara.

Forrás: (https://www.ajk.elte.hu/)