Felvételi 2016/2017 őszi félév

A Bibó István Szakkollégium meghirdeti felvételi eljárását a 2016/2017-es tanév őszi szemeszterére! Várjuk mindazok jelentkezését, akik kellő motivációt éreznek magukban, hogy az ország egyik vezető, jogász- és politológus-szakkollégiumának tagjai legyenek.

Jelentkezési határidő

Jelentkezni elektronikus úton kell a bibofb@gmail.com e-mailcímen.

Fontos, hogy a jelentkezésre 2016. október 3. éjfélig van lehetőség.

Írásbeli lehetséges időpontok (ezt a jelentkezéssel együtt kell kiválasztani):

2016. október 4. (kedd) vagy 2016. október 5. (szerda).

Mit kell tudni a felvételi eljárásról?

A felvételi eljárásra 2016. október 3. (hétfő) 23:59-ig e-mailben lehet jelentkezni egy rövid amerikai típusú fényképes önéletrajz (telefonos elérhetőség megadása kötelező) és egy kötetlen stílusú bemutatkozó esszé elküldésével (cím: bibofb@gmail.com). Amennyiben az érvényes jelentkezéshez szükséges bármelyik elem (fényképes önéletrajz, telefonszám, bemutatkozó esszé) hiányzik, a Szakkollégium Felvételi Bizottsága hiánypótlásra szólítja fel a jelentkezőt.

A felvételi eljárás három részre tagolódik: az írásbeli, illetve a szóbeli fordulóra és a Felvételi Bizottsággal történő elbeszélgetésre.

Az írásbeli feladat megírására 2016. október 4-én (kedden) és október 5-én (szerdán) lesz lehetőség. Az feladatsor elsősorban a logikai, érveléstechnikai, szövegértési és szövegalkotási készségeket méri. A mintafeladatokat itt találjátok.

Az írásbelik időpontja és helyszínei:

október 4. (kedd) 18:00 – IX. előadó
október 5. (szerda) 18:00 – VI. előadó

Kérjük, a jelentkezéssel egyidejűleg jelezzétek, melyik időpontban írjátok meg az írásbelit!

A második, szóbeli fordulóban a felvételi eljárásban való közreműködésre felkért három oktatójából álló Oktatói Bizottsággal beszélget a felvételiző előre meghatározott tanulmányok, cikkek alapján. A szóbeli szakasz teljesítésére is két időpontot biztosítunk, 2016. október 10-én (hétfőn) és október 11-én (kedden). A pontos időpontról a honlapon, illetve e-mailben adunk tájékoztatást. A tanulmányok a Facebook oldalunkon, illetve jelen felületen kerülnek közzétételre.

Az oktatói bizottság tagjai és az általuk megadott tanulmányok:

Illés Gábor – Körösényi András: A demokratikus elitizmus konszenzusán túl és Szűcs Zoltán Gábor: Machiavelli: a lázongó strukturalista
Dr. Lehóczki Zsófia – Vékás Lajos: Az új Polgári Törvénykönyvről I. és II. fejezet (225-231. o.), valamint Békés Gergely-Mezei Péter: A sampling megítélése a magyar szerzői jogban (Bevezető, az I. fejezet 1.1.-1.2., a II. fejezet 2.1.-2.2., a III., IV. és V. fejezet – érdeklődőknek ajánljuk a teljes olvasmányt)
Dr. Sulyok Katalin – Takács Péter: Jog és igazságosság

A felvételi harmadik fordulója egy kötetlen elbeszélgetés a Felvételi Bizottsággal a Szakkollégium nyilvánossága előtt, amelyre 2016. október 18-án kerül sor.

A felvételi második fordulójába bejutott felvételizőket 2016. október 15-én és 16-án (szombaton és vasárnap) a hagyományos bibós felvételi táborba is meghívjuk. A felvételi eljárás befejezésekor a három forduló során kapott pontok összege alapján dől el, hogy kiket köszönthetünk a Szakkollégium új tagjaiként.

Sok sikert kívánnak minden kedves jelentkezőnek a bibósok! Minden további információért keressetek minket e-mailben, illetve kövessétek Facebook-oldalunkat és Instagram-fiókunkat (@bibokoli)!